półfabrykaty na zimę
12.05.2023
surowa adjika z pomidorami, papryką i czosnkiem na zimę
20 min
8 porcji
Ostrożnie wybierz warzywa do tego przepisu. Powinny być soczyste, smaczne i bez najmniejszych uszkodzeń. Ugotujemy surową Adjikę z pomidorami, papryką i czosnkiem. Moim zdaniem jest to najbardziej harmonijne połączenie smaków i aromatów.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 100 g
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na ćwiartki.
Pokrój bułgarską i ostrą paprykę na pół, obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj sól i dobrze wymieszaj.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy