W sezonie warzyw przygotowanie sosu barszczowego jest opłacalne. Zimą będzie to świetna oszczędność czasu. Wystarczy ugotować bulion, dodać ziemniaki, kapustę i zawartość słoika i gotować wszystko razem przez 10-15 minut. Pyszny, obfity i pachnący barszcz jest gotowy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, drobno posiekaj i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego przez 7-10 minut.
Opłucz pomidory, pokrój losowo i zmiksuj blenderem.
Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na grubej tarce, pokrój paprykę w cienkie paski.
W garnku do gotowania złóż wszystkie warzywa, dodaj wodę, kwas cytrynowy i olej roślinny. Na minimalnym ogniu podgrzewaj, mieszając, przez 10 minut.
Zwiększ ogień, zagotuj obrabiany przedmiot, a następnie ponownie zmniejsz ciepło i gotuj przez 15 minut.
Dodaj sól, cukier, liść laurowy i oba rodzaje pieprzu. Mieszaj i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
10-15 minut przed gotowaniem dodaj posiekane warzywa do masy warzywnej, a po kolejnych 5 minutach - ocet i liść laurowy.
Wlej wrzący SOS barszczowy do przygotowanych wcześniej sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.