barszcz bez kapusty w słoikach na zimę

2 godz. 30 min.
10 puszek
Barszcz bez kapusty w słoikach na zimę
retbool, stock.adobe.com
0

W sezonie warzyw przygotowanie sosu barszczowego jest opłacalne. Zimą będzie to świetna oszczędność czasu. Wystarczy ugotować bulion, dodać ziemniaki, kapustę i zawartość słoika i gotować wszystko razem przez 10-15 minut. Pyszny, obfity i pachnący barszcz jest gotowy!

Składniki

  • Burak - 1,7 kg
  • cebula - 1 kg
  • marchew - 1 kg
  • pomidory - 1,5 kg
  • papryka - 700 g
  • woda - 100 ml
  • Olej roślinny - 350 ml
  • ocet (9%) – 80 ml
  • kwas cytrynowy - 3/4 łyżeczka
  • cukier - 50 g
  • sól - 75 G
  • ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • liść laurowy - 4 szt.
  • Zieleń - 1 pęczek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę, drobno posiekaj i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego przez 7-10 minut.

Opłucz pomidory, pokrój losowo i zmiksuj blenderem.

Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na grubej tarce, pokrój paprykę w cienkie paski.

W garnku do gotowania złóż wszystkie warzywa, dodaj wodę, kwas cytrynowy i olej roślinny. Na minimalnym ogniu podgrzewaj, mieszając, przez 10 minut.

Zwiększ ogień, zagotuj obrabiany przedmiot, a następnie ponownie zmniejsz ciepło i gotuj przez 15 minut.

Dodaj sól, cukier, liść laurowy i oba rodzaje pieprzu. Mieszaj i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

10-15 minut przed gotowaniem dodaj posiekane warzywa do masy warzywnej, a po kolejnych 5 minutach - ocet i liść laurowy.

Wlej wrzący SOS barszczowy do przygotowanych wcześniej sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy