sos z czerwonej porzeczki z czosnkiem i bazylią do mięsa

40 min
4 porcje
Sos z czerwonej porzeczki z czosnkiem i bazylią do mięsa
svehlik, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie kompoty, dżemy i soki są przygotowywane z czerwonej porzeczki. Proponuję nie ograniczać się do tego, ale ugotować niesamowity sos z czerwonej porzeczki z czosnkiem i bazylią na zimę! Świetnie łączy słodko-kwaśny smak i przyjemną cierpkość jagód.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozerwij bazylię na kawałki rękami i umieść w garnku z zimną wodą.

Gotuj przez 10 minut, wyłącz ogrzewanie i ostudź.

Odcedź i wlej do większej patelni.

Dodaj porzeczki i gotuj przez 15 minut od wrzenia.

Zmiksuj jagody za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.

Dodaj sól, cukier, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, wlej ocet i natychmiast wyjmij z pieca. Włóż sos do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy