półfabrykaty na zimę
11.05.2023
sos z czerwonej porzeczki z czosnkiem i bazylią do mięsa
40 min
4 porcje
Tradycyjnie kompoty, dżemy i soki są przygotowywane z czerwonej porzeczki. Proponuję nie ograniczać się do tego, ale ugotować niesamowity sos z czerwonej porzeczki z czosnkiem i bazylią na zimę! Świetnie łączy słodko-kwaśny smak i przyjemną cierpkość jagód.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- czosnek - 30 g
- bazylia - 20 g
- ocet jabłkowy - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 250 G
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozerwij bazylię na kawałki rękami i umieść w garnku z zimną wodą.
Gotuj przez 10 minut, wyłącz ogrzewanie i ostudź.
Odcedź i wlej do większej patelni.
Dodaj porzeczki i gotuj przez 15 minut od wrzenia.
Zmiksuj jagody za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.
Dodaj sól, cukier, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, wlej ocet i natychmiast wyjmij z pieca. Włóż sos do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy