przekąski 22.01.2022

galaretka z kurczaka z żelatyną

3 godz. 0 min.
4 porcje
Galaretka z kurczaka z żelatyną
kostrez, stock.adobe.com
0

Czasami wystarczy ugotować idealną galaretkę, aw takich przypadkach pomaga mi przepis na kurczaka z żelatyną. Danie jest lżejsze, ponieważ zawiera tylko mięso z kurczaka. A gotowanie zajmuje mniej czasu. Solidne plusy!

Składniki

  • kurczak (Strona główna) – 1 kg
  • woda (oczyszczona) – 4 L
  • marchew (średni) – 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 3 ząbki
  • żelatyna (instant) – 2 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • Zieleń - 3 gałązki
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na duże kawałki, dokładnie opłucz, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.

Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, obraną cebulę, marchewkę i gotuj przez 2 godziny.

Złap warzywa i liście laurowe. Mięso wyjąć na talerz, ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać.

Dodaj sól, posiekany czosnek do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut.

Odcedź bulion przez gazę. Odbierz 200 ml, dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści i wymieszaj z resztą bulionu.

Włóż mięso, warzywa i kawałki marchwi do przygotowanych kokilek.

Wlać bulion i przestawić galaretkę w zimne miejsce na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy