Czasami wystarczy ugotować idealną galaretkę, aw takich przypadkach pomaga mi przepis na kurczaka z żelatyną. Danie jest lżejsze, ponieważ zawiera tylko mięso z kurczaka. A gotowanie zajmuje mniej czasu. Solidne plusy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na duże kawałki, dokładnie opłucz, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.
Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, obraną cebulę, marchewkę i gotuj przez 2 godziny.
Złap warzywa i liście laurowe. Mięso wyjąć na talerz, ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać.
Dodaj sól, posiekany czosnek do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Odcedź bulion przez gazę. Odbierz 200 ml, dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści i wymieszaj z resztą bulionu.
Włóż mięso, warzywa i kawałki marchwi do przygotowanych kokilek.
Wlać bulion i przestawić galaretkę w zimne miejsce na 8 godzin.