Onigiri z tuńczykiem w puszce to dla mnie szybka i sycąca przekąska, łatwa do zrobienia, a nawet do zabrania w podróż.
Składniki
- ryż - 180 g
- tuńczyk - 200 g
- nori - 2 kawałki
- majonez - 2 art. l
- szczypiorek - 1 pęczek
- sos sojowy - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznij od gotowania ryżu. Opłucz ryż do czystej wody. Wlej 2 szklanki wody i umieść na dużym ogniu. Gotuj przez 15 minut, aż się ugotuje. Odstawić na 10 minut i w tym czasie przygotować nadzienie.
Przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj cebulę, spuść nadmiar płynu z tuńczyka w puszce i wymieszaj wszystko z majonezem.
Uformuj Onigiri. Aby to zrobić, weź trochę ryżu w dłoń i zrób z niego tortillę. Umieść trochę nadzienia na środku i zwiń w kulkę. Z kulki zrób trójkąt i zawiń go w pasek arkusza nori.
Ułóż gotowe Onigiri na talerzu i polej sosem sojowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy