dania główne 22.01.2022

wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku

50 min
4 porcje
Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku
0

Pieczona wieprzowina z orzechami i ziołami to pyszne i niezbyt powszechne danie. Górna warstwa jest nieco chrupiąca, chociaż orzechy po upieczeniu nadal stają się bardziej miękkie. W każdym razie warto spróbować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę jak kotlety i ubij każdy kawałek co najmniej z jednej strony.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

W misce blendera złóż orzechy i umytą natkę pietruszki.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posiekaj orzechy natką pietruszki na drobną, gładką kruszonkę.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj śmietanę do miski i wszystko wymieszaj.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Połóż kawałki wieprzowiny, sól i posyp przyprawami. Następnie posmaruj pachnącą pastą ze śmietany, orzechów i pietruszki.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ułóż warstwę startego sera na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podawaj danie na gorąco ze świeżymi ziołami.

Wieprzowina z orzechami i ziołami w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy