Pieczona wieprzowina z orzechami i ziołami to pyszne i niezbyt powszechne danie. Górna warstwa jest nieco chrupiąca, chociaż orzechy po upieczeniu nadal stają się bardziej miękkie. W każdym razie warto spróbować!
Składniki
- wieprzowina - 400 g
- orzechy (mix) – 50 g
- śmietana - 3 art.
- ser (solidny) – 100 g
- pietruszka - 1 mała wiązka
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę jak kotlety i ubij każdy kawałek co najmniej z jednej strony.
W misce blendera złóż orzechy i umytą natkę pietruszki.
Posiekaj orzechy natką pietruszki na drobną, gładką kruszonkę.
Dodaj śmietanę do miski i wszystko wymieszaj.
Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Połóż kawałki wieprzowiny, sól i posyp przyprawami. Następnie posmaruj pachnącą pastą ze śmietany, orzechów i pietruszki.
Ułóż warstwę startego sera na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Podawaj danie na gorąco ze świeżymi ziołami.