Aby nie łamać sobie głowy przez długi czas, przygotuj kanapki z pasztetem na świątecznym stole. Zwykła przekąska będzie lśnić nowymi kolorami, jeśli uzupełnisz ją karmelizowaną żurawiną. Do tego przepisu odpowiednie są zarówno świeże jagody, jak i mrożone.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- wino - 80 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- masło - 40 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.
Wlej wino, sól i pieprz. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Dodaj miękkie masło i puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
Włóż żurawinę do małej patelni, przykryj cukrem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj sól, gałązkę rozmarynu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-5 minut.
Pokrój bagietkę na małe kawałki i lekko usmaż na suchej patelni.
Posmaruj bagietkę pasztetem, udekoruj jagodami żurawinowymi.