przekąski 26.06.2023

kanapki z pasztetem na świątecznym stole

25 min
10 porcji
Kanapki z pasztetem na świątecznym stole
Stepanek Photography, stock.adobe.com
0

Aby nie łamać sobie głowy przez długi czas, przygotuj kanapki z pasztetem na świątecznym stole. Zwykła przekąska będzie lśnić nowymi kolorami, jeśli uzupełnisz ją karmelizowaną żurawiną. Do tego przepisu odpowiednie są zarówno świeże jagody, jak i mrożone.

Składniki

do pasztetu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.

Dodaj wątrobę i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.

Wlej wino, sól i pieprz. Dusić wszystko razem przez 5 minut.

Dodaj miękkie masło i puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.

Włóż żurawinę do małej patelni, przykryj cukrem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj sól, gałązkę rozmarynu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-5 minut.

Pokrój bagietkę na małe kawałki i lekko usmaż na suchej patelni.

Posmaruj bagietkę pasztetem, udekoruj jagodami żurawinowymi.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy