przekąski 05.07.2023

Chudy Julien

35 min
3 porcje
Chudy Julien
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Czy można zrobić chudą julienne? Nie tylko odpowiem ci tak, ale także powiem ci szczegółowo, jak to zrobić. Na początek rolę głównych składników przypisuje się pieczarkom i tofu, a zamiast śmietany dodaje się zwykłą wodę.

Składniki

  • Tofu - 300 g
  • pieczarki - 400 g
  • cebula - 2 kawałki
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 30 ml
  • mąka - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj pieczarki i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut na średnim ogniu.

Dodaj sól, pieprz, mąkę i wymieszaj. Po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

W misce blendera umieść tofu i wodę. Zmiel do uzyskania gładkości.

Ułóż smażone grzyby w natłuszczonych ramekinach.

Przykryj przygotowanym sosem i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy