Jeśli lubisz desery waniliowe i wypieki, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Miękka, delikatna śmietana, obficie nasączona kremem - jak można przejść obok? Wszystkie dzieci i dorośli będą zachwyceni! Osobno radzę udekorować ciasto jagodami i startą czekoladą.
Składniki
do ciast:
- jaja kurze - 4 kawałki
- brązowy cukier - 1 szkło
- kakao - 3 łyżeczka
- mąka - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - 1 szczypta
- cukier waniliowy - 3 art.
do kremu:
- śmietana - 500 g
- cukier puder - 80 g
- ekstrakt waniliowy - 1 CZ. l.
- mleko skondensowane - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i ubij na szczyty.
Ubij żółtka osobno z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią.
Delikatnie połącz obie masy szpatułką i tą samą szpatułką wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
Piecz cienkie ciasta w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Dodaj mleko skondensowane i wanilię i ponownie ubij.
Posmaruj ciasta kremem i zbierz śmietanę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy