desery 12.07.2023

Sernik pomarańczowy z gałką muszkatołową

1 godz. 45 min.
8 porcji
Sernik pomarańczowy z gałką muszkatołową
cook_inspire, stock.adobe.com
0

Co ugotować na deser? Upiecz pomarańczowy sernik! Ciasto składa się z ciastek i masła, a podstawą nadzienia powietrznego jest ser Philadelphia, śmietana i jajka. Gotowe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, w przeciwnym razie pęknie.

Składniki

dla podstawy:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel ciasteczka w blenderze.

Dodaj gałkę muszkatołową, stopione masło i wymieszaj.

Umieść powstałą masę na dnie dzielonej formy, lekko ubijając. Piec 10 minut w 190 stopniach.

Połącz ser, cukier, skrobię, skórkę, sok pomarańczowy i cytrynowy.

Dodaj po jednym na raz wszystkie jajka i dobrze wymieszaj. Nie radzę używać miksera, w przeciwnym razie obrabiany przedmiot stanie się płynny.

Wlej śmietanę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.

Umieść nadzienie w formie na upieczonej podstawie i spłaszcz.

Piec 10 minut w 200 stopniach, a następnie kolejne 60 minut w 120 stopniach. Pamiętaj, aby umieścić pojemnik z wodą na dnie piekarnika.

Nie wyjmuj gotowego sernika z piekarnika, aż całkowicie ostygnie. Następnie oddziel nożem od formy, ostrożnie przenieś na półmisek i wstaw do lodówki na całą noc.

Rano następnego dnia pokrój pomarańczę w ładne kółka i ułóż na serniku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy