Co ugotować na deser? Upiecz pomarańczowy sernik! Ciasto składa się z ciastek i masła, a podstawą nadzienia powietrznego jest ser Philadelphia, śmietana i jajka. Gotowe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, w przeciwnym razie pęknie.
Składniki
- ciasteczka - 250 g
- masło - 120 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- pomarańcza - 1 rzecz
- skórka pomarańczowa - 2 art.
- sok pomarańczowy - 150 ml
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 120 ml
- Ser Philadelphia - 800 g
- cukier - 120 G
- skrobia - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze.
Dodaj gałkę muszkatołową, stopione masło i wymieszaj.
Umieść powstałą masę na dnie dzielonej formy, lekko ubijając. Piec 10 minut w 190 stopniach.
Połącz ser, cukier, skrobię, skórkę, sok pomarańczowy i cytrynowy.
Dodaj po jednym na raz wszystkie jajka i dobrze wymieszaj. Nie radzę używać miksera, w przeciwnym razie obrabiany przedmiot stanie się płynny.
Wlej śmietanę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.
Umieść nadzienie w formie na upieczonej podstawie i spłaszcz.
Piec 10 minut w 200 stopniach, a następnie kolejne 60 minut w 120 stopniach. Pamiętaj, aby umieścić pojemnik z wodą na dnie piekarnika.
Nie wyjmuj gotowego sernika z piekarnika, aż całkowicie ostygnie. Następnie oddziel nożem od formy, ostrożnie przenieś na półmisek i wstaw do lodówki na całą noc.
Rano następnego dnia pokrój pomarańczę w ładne kółka i ułóż na serniku.