Do tego ciasta możesz użyć dowolnej wiśni: świeżej, mrożonej lub w puszkach. Najważniejsze jest, aby oczyścić go z nasion i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci może negatywnie wpłynąć na biszkopt i okaże się surowy.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 150 g
- cukier - 1 szkło
- kakao - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- skrobia - 1 art.
- wiśnia (bez pestek) – 100 g
- kakao - 3 art.
- cukier - 50 g
- mleko - 60 ml
- masło - 40 g
- barwnik spożywczy (czerwony) – kilka kropli
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.
Wymieszaj wiśnie ze skrobią i dodaj również do ciasta.
Przykryj dzieloną formę pergaminem, wlej ciasto i wyślij na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 20 minut.
Mleko wymieszaj ze skrobią i zagotuj na małym ogniu. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Dodaj spuchniętą żelatynę do mieszanki mleka i dobrze wymieszaj.
Śmietanę z cukrem wymieszać, ubić mikserem 1,5-2 minuty.
Dodaj półfabrykat z żelatyną i mieszaj, aż będzie gładki.
Umieść ciasto w dzielonej formie, wlej suflet i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
Wymieszaj cukier z kakao.
Dodaj mleko i stopione masło. Mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na małym ogniu.
Natychmiast wyłącz ogrzewanie, lekko ostudź i dodaj barwnik.
Wyjmij ciasto z lodówki, polej schłodzonym lukrem i wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny.