desery 07.02.2022

ciasto czekoladowe z sufletem wiśniowo-waniliowym

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto czekoladowe z wiśniami i sufletem waniliowym
karepa, stock.adobe.com
0

Do tego ciasta możesz użyć dowolnej wiśni: świeżej, mrożonej lub w puszkach. Najważniejsze jest, aby oczyścić go z nasion i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci może negatywnie wpłynąć na biszkopt i okaże się surowy.

Składniki

na biszkopt:
dla sufletu:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.

Wymieszaj wiśnie ze skrobią i dodaj również do ciasta.

Przykryj dzieloną formę pergaminem, wlej ciasto i wyślij na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 20 minut.

Mleko wymieszaj ze skrobią i zagotuj na małym ogniu. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Dodaj spuchniętą żelatynę do mieszanki mleka i dobrze wymieszaj.

Śmietanę z cukrem wymieszać, ubić mikserem 1,5-2 minuty.

Dodaj półfabrykat z żelatyną i mieszaj, aż będzie gładki.

Umieść ciasto w dzielonej formie, wlej suflet i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.

Wymieszaj cukier z kakao.

Dodaj mleko i stopione masło. Mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na małym ogniu.

Natychmiast wyłącz ogrzewanie, lekko ostudź i dodaj barwnik.

Wyjmij ciasto z lodówki, polej schłodzonym lukrem i wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy