Po raz pierwszy spróbowałam niezwykłego Tiramisu z meczów w kawiarni i od tego czasu długo zastanawiałam się, czy można zrobić coś podobnego samemu. Musiałem trochę poeksperymentować z przepisami, aby uwzględnić wszystkie niuanse. Dzielę się wynikiem!
Składniki
- herbata matcha - 3.5 art.
- żółtka - 3 kawałki
- cukier - 70 g
- Marsala - 2 art.
- mascarpone - 250 g
- śmietana (33%) – 360 ml
- woda - 0.5 szklanki
- Ciasteczka Savoyardi - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka, marsalę i połowę cukru mikserem.
Umieść w łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, podgrzewając, aż zgęstnieje.
Szybko schłodź żółtka w misce z lodem lub zimną wodą.
Dodaj mascarpone i wymieszaj.
Ubij śmietanę i resztę cukru do puszystości i połącz obie masy.
Rozcieńczyć 1.5 łyżki matcha w wodzie o temperaturze około 80 stopni. Niech ostygnie.
Włóż trochę kremu do formy.
Namocz Savoyardi matches i ułóż kolejną warstwę.
Potem znowu krem, kolejna warstwa Savoyardi w meczu i znowu krem.
Posyp tiramisu pozostałymi suchymi matchami i wyślij na noc do lodówki.