Ostatnio lawenda była aktywnie wykorzystywana do gotowania. Najczęściej dodaje się go do napojów i deserów. Bardzo podobały mi się lody lawendowe. Szukałem przepisu w Internecie, wypróbowałem go, a teraz mogę podzielić się nim z tobą ze spokojną duszą.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone kwiaty lawendy zalej mlekiem i gotuj przez 3 minuty.
Wyłącz ogrzewanie, przykryj i zaparzaj pod przykryciem przez 40 minut.
Odcedź aromatyczne mleko przez podwójną warstwę gazy.
Ubij żółtka z cukrem.
Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Umieść mleko Lawendowe w łaźni wodnej, dodaj półfabrykat z żółtkami i gotuj przez 10 minut, często mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do dużej kokilki i włożyć do zamrażarki na 40 minut.
Wyjmij obrabiany przedmiot, ubij mikserem i włóż do zamrażarki na kolejne 40 minut.
Powtórz procedurę jeszcze dwa razy. Włóż lody do porcjowanych kokilek i włóż do zamrażarki na kolejne 5 godzin.