
Włoska Panna Cotta to w zasadzie gotowana słodka śmietana o smaku waniliowym. Piękno deseru polega na tym, że można go urozmaicić ogromną liczbą odmian. Panna Cotta nabierze szczególnie delikatnego smaku, jeśli zostanie ugotowana ze świeżymi brzoskwiniami.
Składniki
- śmietana (33%) – 250 ml
- mleko - 250 ml
- cukier - 50 g
- żelatyna - 10 g
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- woda - 25 ml
- brzoskwinie - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj brzoskwinie, obierz, usuń pestkę, pokrój średniej wielkości.
Przygotuj brzoskwinie w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę żelatyny.
Przecier brzoskwiniowy wlać do przezroczystych szklanek (nieco mniej niż pół szklanki) i wysłać do lodówki w celu zestalenia.
Podczas gdy część owocowa twardnieje, przygotuj Panna Cotta.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić do pęcznienia.
Do śmietany dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, podpal i zagotuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Śmietanę zdjąć z ognia, dodać mleko i spęcznioną żelatynę. Dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
Ostrożnie wlej powstałą masę do szklanek na warstwę brzoskwini.
Wyślij szklanki deseru do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Udekoruj gotową Panna Cotta plasterkami brzoskwini i świeżą miętą.