
Jeśli lubisz przewiewne desery i nie boisz się trudności, zrób japoński sernik. To zaskakująco smaczne i delikatne ciasto na bazie jajek i serka śmietankowego. Piec go w łaźni wodnej w niskiej temperaturze przez co najmniej 1 godzinę.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka ryżowa - 4 art.
- cukier puder - 150 g
- ser śmietankowy - 280 g
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 30 ml
- masło - 50 g
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ser śmietankowy i masło.
Umieść w łaźni wodnej i podgrzewaj, aż masa będzie gładka. Przenieś miskę na stół.
Podziel jajka na białka i żółtka.
Żółtka dodawaj pojedynczo do miski z mieszanką masła, ciągle ubijając mikserem.
Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i dobrze wymieszaj.
Przetrzyj ciasto przez sito, aby usunąć wszystkie ciała stałe.
Dodaj skórkę i sok z cytryny, ponownie ubij mikserem.
Ubij białka z cukrem pudrem na ostre szczyty.
Wymieszaj masę białkową z głównym półfabrykatem.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy.
Umieść formę z ciastem w większej formie i napełnij ją do dwóch trzecich ciepłą wodą.
Piec japoński sernik przez 70 minut w 160 stopniach. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wyłącz piekarnik, lekko otwórz drzwi i nie wyjmuj ciasta przez 30 minut. W przeciwnym razie może spaść lub pęknąć.