
Uwielbiasz niezwykłe kombinacje smaków? Następnie przygotuj pastylkę "Solony Karmel". Do pracy potrzebujesz patelni z grubym dnem, papieru do pieczenia i produktów z listy. Deser można suszyć w suszarce elektrycznej, w piekarniku lub bezpośrednio na słońcu.
Składniki
- śmietana (33% tłuszczu) – 350 ml
- masło - 70 g
- cukier - 350 g
- sól morska - 1 łyżeczka
- woda - 90 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na małej patelni wymieszaj wodę z cukrem.
Na małym ogniu zagotuj i gotuj, aż będzie ciemnobrązowy. Nie ma potrzeby mieszania syropu.
Dodaj masło i dopiero potem wymieszaj.
W osobnej misce zagotuj śmietanę.
Na patelni z syropem dodaj gorącą śmietanę i sól.
Gotuj masę na małym ogniu przez 7-10 minut.
Rozłóż grubą masę na dnie blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Optymalna grubość warstwy 0,5-1 cm.
Suszyć przez 6 godzin w piekarniku w temperaturze 65 stopni przy uchylonych drzwiach.
Oddziel pastylkę od papieru, pokrój i zwiń.