Przepis na to ciasto nie różni się szczególnie trudnością! Należy tylko zwrócić uwagę na przygotowanie karmelu. Bądź ostrożny, ponieważ czasami masa może dużo rozpryskiwać. Aby tego uniknąć, wlej śmietanę w bardzo małych porcjach.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 380 g
- kakao - 50 g
- cukier - 300 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- woda (wrząca woda) – 220 ml
- sól - na czubku noża
- śmietana (33% tłuszczu) – 400 ml
- masło - 80 g
- cukier - 350 G
- ser twarogowy - 400 G
- śmietana (33% tłuszczu) – 200 ml
- kakao - 2 art.
- cukier puder - pół szklanki
- orzeszki ziemne (pieczony) – 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj szpatułką, aż będzie gładka.
Wlej olej i wrzącą wodę. Ciasto powinno być lekko płynne.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej połowę ciasta i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zrób to samo z drugą częścią testu.
Na patelni z grubymi dnami rozpuść cukier.
Dodaj masło i wymieszaj.
W małych porcjach wlej gorącą śmietanę, intensywnie mieszając szpatułką.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i wymieszaj.
Ubij schłodzoną śmietanę z twarogiem.
Dodaj kakao, cukier puder i dobrze wymieszaj.
Pokrój schłodzone herbatniki na cienkie ciasta.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem, posypując prażonymi orzeszkami ziemnymi i polewając karmelem.