desery 08.02.2022

domowe ciasto Snickers

1 godz. 10 min.
14 porcji
Domowe ciasto Snickers
vaaseenaa, stock.adobe.com
0

Przepis na to ciasto nie różni się szczególnie trudnością! Należy tylko zwrócić uwagę na przygotowanie karmelu. Bądź ostrożny, ponieważ czasami masa może dużo rozpryskiwać. Aby tego uniknąć, wlej śmietanę w bardzo małych porcjach.

Składniki

na biszkopt:
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 380 g
  • kakao - 50 g
  • cukier - 300 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
  • woda (wrząca woda) – 220 ml
  • sól - na czubku noża
dla karmelu:
  • śmietana (33% tłuszczu) – 400 ml
  • masło - 80 g
  • cukier - 350 G
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj szpatułką, aż będzie gładka.

Wlej olej i wrzącą wodę. Ciasto powinno być lekko płynne.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej połowę ciasta i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zrób to samo z drugą częścią testu.

Na patelni z grubymi dnami rozpuść cukier.

Dodaj masło i wymieszaj.

W małych porcjach wlej gorącą śmietanę, intensywnie mieszając szpatułką.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i wymieszaj.

Ubij schłodzoną śmietanę z twarogiem.

Dodaj kakao, cukier puder i dobrze wymieszaj.

Pokrój schłodzone herbatniki na cienkie ciasta.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem, posypując prażonymi orzeszkami ziemnymi i polewając karmelem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy