Ser śmietankowy to gotowa baza do ulubionego sernika. Minimum przygotowania, maksimum smaku, a czego jeszcze potrzebujesz? Taki deser z herbatą lub czarną kawą jest szczególnie dobry. Nie zapomnij okresowo zadowolić siebie i bliskich!
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 120 g
- masło - 60 g
- ser śmietankowy - 400 g
- miód - 100 g
- śmietana - 200 g
- śmietana - 150 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- sok z cytryny - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- mielony cynamon - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze, wymieszaj ze stopionym masłem i włóż podstawę do formy.
Oddziel białka i ubij na szczyty.
Ubij wszystkie pozostałe składniki, aż się połączą, i wymieszaj szpatułką z białkami.
Wlać masę na spód sernika i owinąć formę folią, aby nie przeciekała.
Umieść go na blasze do pieczenia z wodą i piecz deser przez 70-80 minut w 160 stopniach.
Niech sernik ostygnie w uchylonym piekarniku, dokręć folią i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy