Nie lubię zbyt słodkich deserów, więc w tym przepisie będzie trochę cukru. Według własnych upodobań możesz dodać go mniej więcej. Ser śmietankowy potrzebuje Rasa lub Philadelphia. To oni najlepiej radzą sobie z przydzieloną rolą musu.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- cukier - 80 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- masło - 10 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 400 ml
- ser śmietankowy - 200 g
- cukier - 100 g
- żelatyna - 15 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piecz przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 175 i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
Żelatynę namoczyć w wodzie przez 15 minut, a następnie podgrzać w łaźni wodnej.
Ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gęsta.
Dodaj esencję waniliową, ser śmietankowy i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.
Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj.
Połóż jedno ciasto biszkoptowe na dnie dzielonej formy. Posmaruj grubą warstwą kremu.
Następnie połóż drugie ciasto i ponownie posmaruj kremem. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Ułóż maliny na wierzchu i polej schłodzoną galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na 1,5-2 godziny.