Nikt nie może odmówić porcji lodów czekoladowych. Wyobraź sobie, że ten deser jest przygotowywany z naturalnych składników i w domu. Nie, to nie jest cud! Opisuję przepis w szczegółach!
Składniki
- gorzka czekolada - 100 g
- żółtka - 3 kawałki
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 250 ml
- cukier - 85 g
- mleko - 1,5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel tabliczkę czekolady na kawałki i włóż do małego rondla.
Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
W osobnej misce ubij cukier z żółtkami. Kontynuując ubijanie, wlej mieszankę mleczno-czekoladową.
Umieść patelnię na ogniu, gotuj, aż zgęstnieje, ale nie gotuj.
Zdejmij patelnię z ognia, włóż do miski z lodowatą wodą i ostudź.
Ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta.
Dodaj przygotowaną mieszaninę i dobrze wymieszaj.
Włóż lody do szerokiego naczynia, przykryj folią i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Podczas serwowania dodaj gałązkę mięty, czekoladę lub orzechy.