desery 22.01.2022

domowe lody czekoladowe

30 min
4 porcje
Domowe lody czekoladowe
nolonely, stock.adobe.com
0

Nikt nie może odmówić porcji lodów czekoladowych. Wyobraź sobie, że ten deser jest przygotowywany z naturalnych składników i w domu. Nie, to nie jest cud! Opisuję przepis w szczegółach!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel tabliczkę czekolady na kawałki i włóż do małego rondla.

Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

W osobnej misce ubij cukier z żółtkami. Kontynuując ubijanie, wlej mieszankę mleczno-czekoladową.

Umieść patelnię na ogniu, gotuj, aż zgęstnieje, ale nie gotuj.

Zdejmij patelnię z ognia, włóż do miski z lodowatą wodą i ostudź.

Ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta.

Dodaj przygotowaną mieszaninę i dobrze wymieszaj.

Włóż lody do szerokiego naczynia, przykryj folią i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Podczas serwowania dodaj gałązkę mięty, czekoladę lub orzechy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy