Możesz przygotować taki deser ze świeżych i mrożonych jagód. Na szczęście ta ostatnia opcja jest sprzedawana w działach zamrażania przez cały rok, więc możesz zrobić malinowe pianki nawet w styczniu. Przepis nie jest skomplikowany, ale będzie wymagał uważności i pewnych umiejętności kulinarnych.
Składniki
- Malina - 250 g
- białka jaj - 1 rzecz
- cukier - 300 g
- pektyna - 1 łyżeczka
- agar-agar - 8 g
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel Maliny w blenderze i przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszać z pektyną i 1 łyżką.l. cukier.
Gotować na małym ogniu przez 2 minuty i odstawić do ostygnięcia.
Wymieszaj puree malinowe z białkiem jaja i 100 g cukru, ubij do puszystości.
Na małej patelni połącz gorącą wodę, agar-agar i pozostały cukier. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Wlej gorący syrop cienkim strumieniem do masy jagodowej, ciągle ubijając mikserem. Ubij gotową mieszaninę z maksymalną prędkością miksera przez kolejne 2-3 minuty.
Włóż półfabrykat do worka do szprycowania, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie. Suszyć przez 1 dzień w temperaturze pokojowej.
Oddziel gotowe pianki od maty i połącz parami.