Ciasto Bento z wiśniami podbiło wiele serc stając się trendem w tym sezonie. Zwiewny biszkopt czekoladowy, Krem czekoladowo-kremowy, pyszny sos wiśniowy z kawałkami wiśni nie pozostawi obojętnym na ten deser.
Składniki
- mąka - 90 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 90 g
- kakao - 10 g
- Olej roślinny - 1 CZ. l
- proszek do pieczenia ciasta - 12 g
- wiśnia - 200 g
- cukier - 35 g
- skrobia kukurydziana - 15 g
- ser twarogowy - 400 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- śmietana (33%) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na gęstą pianę. Dodaj olej roślinny, proszek do pieczenia, kakao i ubij jeszcze do uzyskania gładkości. Ciasto biszkoptowe jest gotowe.
Przygotuj naczynie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180C. połóż pergamin na dnie formy, wlej ciasto i wyślij do piekarnika na 20 minut.
Przygotuj nadzienie wiśniowe. W rondelku włóż wiśnie, podpal i gotuj, aż wiśnie dadzą sok. Dodaj cukier i skrobię i gotuj jeszcze 5 minut, aż zgęstnieje.
W przypadku kremu rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę, twarożek i ubij blenderem na gładką masę.
Uformuj ciasto. Pokrój biszkopt na dwa ciasta. Na pierwszym zrób Brzeg kremu. Połóż wiśnie na środku i przykryj kremem. Włóż biszkopt, posmaruj kremem. Do dekoracji możesz polać ciasto rozpuszczoną mleczną czekoladą.