dżem z zielonych winogron

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z zielonych winogron
0

Jak każda inna jagoda, winogrona świetnie nadają się do zimowych zbiorów. Nie sądziłeś, że nadaje się tylko do wina, prawda? Ile kosztuje jeden taki dżem z zielonych odmian! Jeśli masz winogrona z pestkami i chcesz je usunąć, przetrzyj obrabiany przedmiot przez sito w trakcie gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp winogrona cukrem i pozostaw na 2 godziny.

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.

Pozwól mu ostygnąć i gotuj ponownie przez 2 minuty. I tak 4-5 razy.

Obierz cytrynę i pomarańczę, drobno posiekaj i dodaj do dżemu.

Gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy