Jak każda inna jagoda, winogrona świetnie nadają się do zimowych zbiorów. Nie sądziłeś, że nadaje się tylko do wina, prawda? Ile kosztuje jeden taki dżem z zielonych odmian! Jeśli masz winogrona z pestkami i chcesz je usunąć, przetrzyj obrabiany przedmiot przez sito w trakcie gotowania.
Składniki
- Winogrona (zielony) – 2 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańczowy - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posyp winogrona cukrem i pozostaw na 2 godziny.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
Pozwól mu ostygnąć i gotuj ponownie przez 2 minuty. I tak 4-5 razy.
Obierz cytrynę i pomarańczę, drobno posiekaj i dodaj do dżemu.
Gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy