Rzadko kupuję sosy i keczupy, ponieważ jestem przyzwyczajony do samodzielnego gotowania według własnych upodobań. Dziś podzielę się z wami ulubionym przepisem na niezwykły keczup z tarniny. W naszej rodzinie jest bardzo popularny!
Składniki
- śliwki (ciernie) – 2 kg
- pomidory - 400 g
- cebula - 200 g
- czosnek - 5 ząbki
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- ocet - 2 art.
- bazylia - 50 g
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - 40 G
- woda (gotowany) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj bazylię, pomidory i obraną cebulę.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i posiekaj.
Umyj śliwki, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.
Ostudzić, wrzucić do durszlaka i przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki i pestki.
Wymieszaj powstałą masę z ostrą papryką, pomidorami, bazylią, cebulą i wodą. Gotuj przez 20 minut.
Dodaj sól, cukier, przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.