Jeśli często rozpieszczasz rodzinę pysznymi wypiekami, pamiętaj o zrobieniu pomarańczowego dżemu. Proponuję gotować z pektyną. Zagęszczacz pozwala szybko osiągnąć pożądaną konsystencję bez wpływu na kolor i smak produktu.
Składniki
- pomarańczowy - 2 kg
- cukier - 1 kg
- pektyna - 20 g
- cytryna - pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.
Zmiel pomarańczowe kliny w blenderze.
Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i odstaw na 40 do 60 minut.
Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Dodaj półfabrykat z pektyną, rozsypując deszcz nad powierzchnią dżemu.
Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy