dżem pomarańczowy z pektyną

30 min
8 porcji
Dżem pomarańczowy z pektyną
bit24, stock.adobe.com
0

Jeśli często rozpieszczasz rodzinę pysznymi wypiekami, pamiętaj o zrobieniu pomarańczowego dżemu. Proponuję gotować z pektyną. Zagęszczacz pozwala szybko osiągnąć pożądaną konsystencję bez wpływu na kolor i smak produktu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.

Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.

Zmiel pomarańczowe kliny w blenderze.

Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i odstaw na 40 do 60 minut.

Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.

Dodaj półfabrykat z pektyną, rozsypując deszcz nad powierzchnią dżemu.

Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy