gruszki w plasterkach syropu na zimę
Gruszki w syropie to aromatyczny deser, który zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Proces gotowania jest krótki i nie jest żmudny - bez sterylizacji. Gruszki są delikatne i smaczne: dobre, jako samodzielny przysmak i jako nadzienie do słodkich wypieków.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w kliny lub połówki (według własnego uznania).
Aby gruszki nie ciemniały podczas przygotowywania, umieść już pokrojone owoce w wodzie z dodatek kwasu cytrynowego - pozwól im leżeć w zakwaszonym podłożu podczas przetwarzania wszystkich owoców.
Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij przygotowanymi gruszkami.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj cukier, kwas cytrynowy i wanilinę, wymieszaj i zagotuj.
Wrzącym syropem wlej gruszki do słoików do góry. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.