gruszki w plasterkach syropu na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Gruszki w syropie w plasterkach na zimę
Laurentiu Iordache, stock.adobe.com
0

Gruszki w syropie to aromatyczny deser, który zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Proces gotowania jest krótki i nie jest żmudny - bez sterylizacji. Gruszki są delikatne i smaczne: dobre, jako samodzielny przysmak i jako nadzienie do słodkich wypieków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w kliny lub połówki (według własnego uznania).

Aby gruszki nie ciemniały podczas przygotowywania, umieść już pokrojone owoce w wodzie z dodatek kwasu cytrynowego - pozwól im leżeć w zakwaszonym podłożu podczas przetwarzania wszystkich owoców.

Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij przygotowanymi gruszkami.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj cukier, kwas cytrynowy i wanilinę, wymieszaj i zagotuj.

Wrzącym syropem wlej gruszki do słoików do góry. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy