kompot z jabłek i aronii na zimę

20 min
24 porcje
Kompot z jabłek i aronii na zimę
la_vanda, stock.adobe.com
0

Większość konserw gotuję późnym latem. W tym czasie dojrzewają wszystkie najsmaczniejsze owoce i warzywa. Gdzieś w połowie sierpnia gotuję kompot z jabłek i aronii. Przepis jest prosty, a napój zawsze okazuje się pyszny.

Składniki

  • jabłka - 1,5 kg
  • Aronia - 500 g
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • woda - 8 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń pestki i posiekaj.

Usuń jagody aronii ze szczotek i spłucz wrzącą wodą.

Zagotuj wodę, dodaj jabłka, jarzębinę, cukier i kwas cytrynowy.

Gotuj przez 10 minut, wlej do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy