Co zaskakujące, prosty zestaw produktów stanowi prawdziwe arcydzieło! SOS Ayvar zaskakuje słodkawym smakiem i bogatym aromatem warzyw. Dodaję ostrą paprykę, więc w mojej wersji są też pikantne nuty.
Składniki
- papryka - 3 kg
- bakłażany - 1 kg
- cebula (średni) – 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- oliwa z oliwek - 50 ml
- ocet - 80 ml
- mielony czarny pieprz (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- cukier - 80 g
- sól - 35 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany, paprykę opłucz i ułóż na blasze do pieczenia. Piec przez 30 minut w 200 stopniach.
Warzywa wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i nasion.
Obierz i posiekaj cebulę, pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Zmiel smażoną cebulę, pieczone warzywa i ostrą paprykę w blenderze.
Przenieś powstałą masę do rondla, dodaj cukier, sól i mielony pieprz. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i po minucie włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.