SOS ajvar na zimę

1 godz. 20 min.
12 porcji
SOS ajvar na zimę
Jane Vershinin, stock.adobe.com
0

Co zaskakujące, prosty zestaw produktów stanowi prawdziwe arcydzieło! SOS Ayvar zaskakuje słodkawym smakiem i bogatym aromatem warzyw. Dodaję ostrą paprykę, więc w mojej wersji są też pikantne nuty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany, paprykę opłucz i ułóż na blasze do pieczenia. Piec przez 30 minut w 200 stopniach.

Warzywa wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i nasion.

Obierz i posiekaj cebulę, pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.

Zmiel smażoną cebulę, pieczone warzywa i ostrą paprykę w blenderze.

Przenieś powstałą masę do rondla, dodaj cukier, sól i mielony pieprz. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i po minucie włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy