półfabrykaty na zimę
20.04.2023
SOS barszczowy z burakami, marchewką i cebulą na zimę
1 godz. 15 min.
6 porcji
Jednym z najbardziej udanych sposobów oszczędzania warzyw na zimę jest sos barszczowy z burakami, marchewką i cebulą. Po odpowiednim ugotowaniu pozostaje soczysty i aromatyczny przez cały sezon. Jest to również świetna oszczędność czasu, aby szybko ugotować swój ulubiony Barszcz.
Składniki
- Burak - 1 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 50 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 250 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 10 groszek
- Sol - 2 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- ocet - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie warzywa jak barszcz.
Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku i octu.
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj czosnek i ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Wrzuć opatrunek do sterylnych słoików na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy