Zimą paprykę można znaleźć na półkach sklepowych, ale jej koszt jest zbyt wysoki. Aby uniknąć niepotrzebnych wydatków, radzę zaopatrzyć się w pyszne warzywa w sezonie. Na przykład możesz zrobić marynowaną paprykę. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- papryka - 2 kg
- ocet - 80 ml
- cukier - 200 g
- sól - 50 g
- woda - 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz i pokrój w średnie kliny.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól.
Dodaj paprykę i gotuj przez 3 minuty od ponownego wrzenia.
Rozłóż gorącą paprykę w słoikach.
Wymieszaj pozostałą marynatę z octem i wlej do słoików.
Zwinąć paprykę, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy