marynowana papryka na zimę

15 min
6 porcji
Marynowana papryka na zimę
teleginatania, stock.adobe.com
0

Zimą paprykę można znaleźć na półkach sklepowych, ale jej koszt jest zbyt wysoki. Aby uniknąć niepotrzebnych wydatków, radzę zaopatrzyć się w pyszne warzywa w sezonie. Na przykład możesz zrobić marynowaną paprykę. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • ocet - 80 ml
  • cukier - 200 g
  • sól - 50 g
  • woda - 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę przekrój na pół, obierz i pokrój w średnie kliny.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól.

Dodaj paprykę i gotuj przez 3 minuty od ponownego wrzenia.

Rozłóż gorącą paprykę w słoikach.

Wymieszaj pozostałą marynatę z octem i wlej do słoików.

Zwinąć paprykę, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy