Zdecydowanie powinieneś spróbować tego pysznego przepisu! Dżem z cukinii z pomarańczą zachwyca orzeźwiającym cytrusowym aromatem i niezwykłym smakiem! Większość, próbując tego dżemu, nie może określić, z czego jest ugotowany.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- pomarańczowy (średnie) – 4 kawałki
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki.
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Połącz oba półfabrykaty na patelni o odpowiedniej wielkości.
Dodaj cukier, przykryj i odstaw na 1 godzinę.
Gotuj dżem dwa razy przez 10 minut, robiąc sobie przerwę na 1,5-2 godziny. Podczas ostatniego gotowania dodaj kwas cytrynowy.
Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy