Różnorodność półfabrykatów na zimę jest znacznie większa niż na pierwszy rzut oka. Nie ograniczaj się tylko do dżemu, kompotu i warzyw w puszkach. Proponuję taką ciekawą opcję - zupę grochową z suchego groszku.
Składniki
- groszek - 200 g
- papryka - 300 g
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- ziele angielskie - 8 groszek
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
- ocet - 40 ml
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć groszek przez kilka godzin.
Drobno posiekaj wszystkie warzywa.
Podsmaż cebulę, dodaj marchewkę, a po 5 minutach pieprz.
Smaż jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia.
Zalej groszek wodą i gotuj przez 40 minut po ugotowaniu. Dodaj cukier, sól, pieprz i ocet.
Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 10 minut.
Rzuć zupę grochową do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy