Zupy mleczne z ryżem można gotować na zupełnie inne sposoby. Tym razem proponuję taką kremową opcję, do której na pewno będziesz potrzebować blendera. Radzę podawać go posypany mielonym cynamonem i innymi przyprawami do smaku.
Składniki
- mleko - 600 ml
- ryż - 180 g
- cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- cukier - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, aż będzie przezroczysty i gotuj zgodnie z Instrukcją w wodzie do miękkości. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta.
Wlej mleko i dodaj masło z cukrem.
Doprowadź wszystko do wrzenia, gotuj przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia.
Zmiel masę blenderem i posyp cynamonem z gałką muszkatołową.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy