Potrzebujesz tylko czterech składników: gotowanego mleka skondensowanego, śmietany, mleka i wanilii. Z nich możesz łatwo przygotować lody creme brulee w domu. W upalny letni dzień ten deser będzie prawdziwym darem niebios.
Składniki
- śmietana (tłuste) – 450 ml
- gotowane mleko skondensowane - 250 g
- mleko - 150 ml
- wanilia - 1 strąk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz gotowane mleko skondensowane i zimne mleko w misce.
Pokrój wanilię na pół, wybierz nasiona łyżką.
Schłodzoną śmietanę wymieszaj z nasionami wanilii, ubij mikserem.
Dodaj półfabrykat ze skondensowanym mlekiem i jeszcze raz dobrze ubij. Konsystencja masy powinna przypominać tłustą śmietanę.
Włóż do przygotowanej formy i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmij lody z zamrażarki i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy