pieczenie 09.02.2022

domowe ciasto jabłkowo-cynamonowe

45 min
8 porcji
Domowe ciasto z jabłkami i cynamonem
mizina, stock.adobe.com
0

Zapach szarlotki kojarzy się z domowym komfortem, jednocześnie zachwyca i zachwyca! Podczas gdy będziesz go gotować, cudowny zapach rozprzestrzeni się po domu, a cała Twoja rodzina zgromadzi się przy stole, jak machnięcie magicznej różdżki. Spróbuj sprawdzić!

Składniki

do testu:
  • żółtka - 3 kawałki
  • mąka - 280 g
  • masło - 180 g
  • cukier - 100 g
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij żółtka z cukrem na biało.

Dodaj wanilinę, miękkie masło i sodę gaszoną octem.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Jabłka obrać, posiekać i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni roztop masło, dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.

Dodaj cukier, mielony cynamon i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.

Odłóż jedną trzecią ciasta na bok, resztę rozwałkuj ciastem wzdłuż średnicy formy.

Przykryj formę papierem do pieczenia, ułóż ciasto i przygotowane nadzienie.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w szerokie paski i ułożyć na wierzchu nadzienia jabłkowego.

Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy