Zapach szarlotki kojarzy się z domowym komfortem, jednocześnie zachwyca i zachwyca! Podczas gdy będziesz go gotować, cudowny zapach rozprzestrzeni się po domu, a cała Twoja rodzina zgromadzi się przy stole, jak machnięcie magicznej różdżki. Spróbuj sprawdzić!
Składniki
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- cukier puder - 3 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- masło - 20 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Dodaj wanilinę, miękkie masło i sodę gaszoną octem.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać, posiekać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni roztop masło, dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
Dodaj cukier, mielony cynamon i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
Odłóż jedną trzecią ciasta na bok, resztę rozwałkuj ciastem wzdłuż średnicy formy.
Przykryj formę papierem do pieczenia, ułóż ciasto i przygotowane nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w szerokie paski i ułożyć na wierzchu nadzienia jabłkowego.
Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.