Nie ma nic do herbaty? Nie spiesz się, aby pobiec do sklepu, ponieważ możesz gotować bujne naleśniki na suchych drożdżach. Istnieje wiele przepisów na ten temat, ale mówię o moim ulubionym. Nigdy nie ma z nim kłopotów, a naleśniki zawsze okazują się bardzo smaczne!
Składniki
- mleko - 2 szklanki
- mąka - 350 g
- suche drożdże - 3,5 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 80 ml
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, cukier, suche drożdże i 1 łyżkę mąki. Usuń ciasto na 10 minut w ciepłym miejscu.
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Odbywa się to w celu usunięcia grudek, śmieci i wzbogacenia mąki w tlen.
Dodaj ciasto, wanilinę, 1 łyżkę. olej roślinny i jajko ubite solą.
Dobrze zagnieść masę, aż będzie gładka i pozostawić na 10 minut.
Rozgrzej patelnię olejem, delikatnie łyżką stołową wyłóż Wyspy ciasta.
Zrumienić placki po obu stronach i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Powtarzaj procedurę, aż ciasto się skończy. Połóż gotowe naleśniki na talerzu i posyp cukrem pudrem.