Często gotuję naleśniki na śniadanie i przez wiele lat próbowałem różnych ciekawych przepisów. Wśród ostatnich znalezisk najbardziej podobały mi się placki na jogurcie. Jogurt może być stosowany naturalnie lub z różnymi aromatycznymi dodatkami.
Składniki
do testu:
- mąka - 250 g
- jogurt - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka solą i cukrem na puszystą pianę.
Dodaj ciepły jogurt i dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Ciasto powinno być grube i lepkie.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką stołową ciasto, aby uzyskać pożądany kształt.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Rozłóż gotowe placki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy