pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z topionym serem i warzywami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Chaczapuri z roztopionym serem i warzywami
Artranq, stock.adobe.com
0

Być może nie ma takiego sera, którego nie można by użyć w chaczapuri. Najważniejsze jest, aby wybrać odmiany i gatunki, które lubisz. Na przykład ta opcja z roztopionym serem i warzywami jest nie tylko smaczna, ale także niedroga.

Składniki

do testu:
  • mleko - 200 ml
  • woda - 60 ml
  • drożdże - 2 łyżeczka
  • sól - 2 szczypta
  • cukier - 2 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mąka - 600 g
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę i pozostaw na 20 minut.

Dodaj pozostałe składniki, zagnieść twarde ciasto i pozostawić w cieple na kolejne 40 minut.

Posiekaj obrane pomidory i zioła, zetrzyj oba rodzaje sera, posiekaj chili i wymieszaj z jajkiem.

Ciasto podzielić na części, rozwałkować cienko i ułożyć nadzienie.

Zwinąć ciasto w torebkę i ponownie rozwałkować na 1-1, 5 cm.

Piecz chaczapuri przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy