Jeśli jeszcze nie próbowałeś hawajskiego poke, nadszedł czas, aby przygotować tę egzotyczną sałatkę. Dzielę się z Tobą prostym podstawowym przepisem. Po uporządkowaniu bazy będziesz mógł mieszać składniki i eksperymentować ze smakami w oparciu o swoje preferencje.
Składniki
- łosoś (lekko solony) – 500 g
- awokado - 1 szt.
- ryż - 200 g
- cebula - 50 g
- szczypiorek - do dekoracji
- Sezam (Czarny) – do dekoracji
- olej sezamowy - 1 art.
- miód - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- imbir (root) – 15 g
- sól - do smaku
- nori (opcjonalnie) – do zgłoszenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj zieloną cebulę. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Pokrój filet z łososia na duże kostki.
Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj imbir, miód, sos sojowy i olej sezamowy. Marynuj rybę, dodaj cebulę, sól do smaku i wyślij wszystko do lodówki na 30 minut.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, ostrożnie łyżką wyjmij miąższ i pokrój w plasterki.
Na dnie głębokiej miski ułóż ryż, a następnie awokado i rybę. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne warzywa pokrojone w paski. Przed podaniem udekoruj naczynie sezamem lub posiekaną zieloną cebulą.
Podawaj Poké z łososiem i awokado na stole z sosem sojowym i pokrojonym w trójkąty liściem nori.