sałatki 19.12.2022

Poke z łososiem i awokado

45 min
4 porcje
Poke z łososiem i awokado
Yulia, stock.adobe.com
0

Jeśli jeszcze nie próbowałeś hawajskiego poke, nadszedł czas, aby przygotować tę egzotyczną sałatkę. Dzielę się z Tobą prostym podstawowym przepisem. Po uporządkowaniu bazy będziesz mógł mieszać składniki i eksperymentować ze smakami w oparciu o swoje preferencje.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj zieloną cebulę. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Pokrój filet z łososia na duże kostki.

Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj imbir, miód, sos sojowy i olej sezamowy. Marynuj rybę, dodaj cebulę, sól do smaku i wyślij wszystko do lodówki na 30 minut.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, ostrożnie łyżką wyjmij miąższ i pokrój w plasterki.

Na dnie głębokiej miski ułóż ryż, a następnie awokado i rybę. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne warzywa pokrojone w paski. Przed podaniem udekoruj naczynie sezamem lub posiekaną zieloną cebulą.

Podawaj Poké z łososiem i awokado na stole z sosem sojowym i pokrojonym w trójkąty liściem nori.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy