Bakłażany są tak powszechne w kuchni gruzińskiej, że dziwne byłoby nie używać ich ani razu w farszu do chaczapuri. Aby było jeszcze bardziej oryginalne, proponuję wymieszać je z mięsem mielonym. Stało się interesujące? Następnie Przeczytaj szczegóły w przepisie!
Składniki
do testu:
- jaja kurze - 1 rzecz
- woda - 150 ml
- mleko - 150 ml
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- mąka - 400 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:
- mięso mielone - 300 g
- Suluguni - 100 g
- bakłażany - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj osobno suche i płynne składniki ciasta.
Ugniataj do uzyskania gładkości i pozostaw na godzinę w cieple.
Drobno posiekaj cebulę z bakłażanem i smaż do miękkości.
Dodaj mięso mielone i przyprawy i smaż do miękkości. Gdy nadzienie ostygnie, wymieszaj je z tartym suluguni.
Podziel ciasto na części i zwiń w warstwy. Na każdym z nich ułóż nadzienie.
Zbierz każdą warstwę w torbie i ponownie zwiń do 1.5 cm.
Gotuj chaczapuri przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy