pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z mięsem mielonym i bakłażanem

1 godz. 30 min.
4 porcje
Chaczapuri z mięsem mielonym i bakłażanem
Wojciech, stock.adobe.com
0

Bakłażany są tak powszechne w kuchni gruzińskiej, że dziwne byłoby nie używać ich ani razu w farszu do chaczapuri. Aby było jeszcze bardziej oryginalne, proponuję wymieszać je z mięsem mielonym. Stało się interesujące? Następnie Przeczytaj szczegóły w przepisie!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj osobno suche i płynne składniki ciasta.

Ugniataj do uzyskania gładkości i pozostaw na godzinę w cieple.

Drobno posiekaj cebulę z bakłażanem i smaż do miękkości.

Dodaj mięso mielone i przyprawy i smaż do miękkości. Gdy nadzienie ostygnie, wymieszaj je z tartym suluguni.

Podziel ciasto na części i zwiń w warstwy. Na każdym z nich ułóż nadzienie.

Zbierz każdą warstwę w torbie i ponownie zwiń do 1.5 cm.

Gotuj chaczapuri przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy