pieczenie 14.02.2022

placki ziemniaczane

30 min
5 porcji
Placki z puree ziemniaczanym
dimch, stock.adobe.com
0

Pozostało puree po śniadaniu? Nie spiesz się, aby go wyrzucić, ponieważ możesz zrobić z niego przepyszne naleśniki! Pachnące i chrupiące, stanowią doskonały dodatek do każdego stołu. Do smaku możesz dodać ząbek czosnku lub ostre przyprawy.

Składniki

  • ziemniaki (gotowane w mundurach) – 500 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • ser (solidny) – 80 g
  • mąka - 2 art.
  • mleko (ciepły) – 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem.

Zetrzyj twardy ser.

Połącz puree, ser, mleko, jajko, sól i mielony pieprz.

Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj.

Uformuj małe placki, tworząc pożądany kształt rękami.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż placki i smaż na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy