Pozostało puree po śniadaniu? Nie spiesz się, aby go wyrzucić, ponieważ możesz zrobić z niego przepyszne naleśniki! Pachnące i chrupiące, stanowią doskonały dodatek do każdego stołu. Do smaku możesz dodać ząbek czosnku lub ostre przyprawy.
Składniki
- ziemniaki (gotowane w mundurach) – 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ser (solidny) – 80 g
- mąka - 2 art.
- mleko (ciepły) – 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (bez zapachu) – 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem.
Zetrzyj twardy ser.
Połącz puree, ser, mleko, jajko, sól i mielony pieprz.
Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj.
Uformuj małe placki, tworząc pożądany kształt rękami.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż placki i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy