pieczenie 22.01.2022

Charlotte na kefirze

50 min
8 porcji
Charlotte na kefirze
minadezhda, stock.adobe.com
0

Dlaczego nie zadowolić dziś swojej rodziny? Możesz upiec pyszną Charlotte na kefirze. W przeciwieństwie do zwykłego przepisu przygotowuje się go jeszcze łatwiej, a ciasto okazuje się przewiewne i miękkie. Wypróbuj mój ulubiony przepis, a będziesz zachwycony!

Składniki

  • jabłka - 350 g
  • mąka - 220 g
  • kefir (ciepły) – 200 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • cukier - 150 g
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 CZ. l.
  • masło (do smarowania) – 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.

Wymieszaj ciepły kefir z sodą i wlej do miski z jajkami.

Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach i dobrze zagniataj, aż będzie gładka.

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Przykryj przygotowaną formę papierem do pieczenia i posmaruj masłem.

Ułóż jabłka i polej ciastem. Delikatnie obróć formę kilka razy, aby ciasto było równomiernie rozłożone między jabłkami.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy