Dlaczego nie zadowolić dziś swojej rodziny? Możesz upiec pyszną Charlotte na kefirze. W przeciwieństwie do zwykłego przepisu przygotowuje się go jeszcze łatwiej, a ciasto okazuje się przewiewne i miękkie. Wypróbuj mój ulubiony przepis, a będziesz zachwycony!
Składniki
- jabłka - 350 g
- mąka - 220 g
- kefir (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Wymieszaj ciepły kefir z sodą i wlej do miski z jajkami.
Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach i dobrze zagniataj, aż będzie gładka.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Przykryj przygotowaną formę papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
Ułóż jabłka i polej ciastem. Delikatnie obróć formę kilka razy, aby ciasto było równomiernie rozłożone między jabłkami.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy