Często zdarza się, że zabrakło świeżego mleka, ale w magazynie jest trochę suchego. Możesz też zrobić z niego bardzo smaczne ciasto na pizzę. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem, którego często używam. Proponuję zrobić serową pizzę.
Składniki
- mąka - 350 g
- mleko w proszku - 5 art.
- suche drożdże - 1,5 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 200 ml
- Olej roślinny (do smarowania) – 30 ml
- Mozzarella (bocconcini) – 100 g
- Ser Cheddar - 100 g
- włoskie zioła - 0,5 łyżeczka
- bazylia (do dekoracji) – 1 gałązka
- masło - 50 g
- mąka - 3 art.
- parmezan (tarty) – 60 g
- mleko - 150 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłą wodę, cukier, mleko w proszku i drożdże. Pozostaw w cieple na 10 minut.
Dodaj przesianą mąkę, sól i lekko ubite jajko.
Posmaruj ręce masłem i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj górę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.
Zetrzyj cheddar na grubej tarce, pokrój mozzarellę w plasterki.
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj. Smażyć 1,5-2 minuty na złoty kolor.
Wlej ciepłe mleko i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
Dodaj starty parmezan,gałkę muszkatołową i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i wyłącz po 1 minucie.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.
Za pomocą silikonowego pędzla obficie posmaruj puste miejsce sosem.
Ułóż równomiernie starty ser cheddar i krążki mozzarelli.
Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Pokrój gotową pizzę i udekoruj gałązką bazylii.