pieczenie 22.01.2022

Pizza z mlekiem w proszku

50 min
8 porcji
Pizza z mlekiem w proszku
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Często zdarza się, że zabrakło świeżego mleka, ale w magazynie jest trochę suchego. Możesz też zrobić z niego bardzo smaczne ciasto na pizzę. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem, którego często używam. Proponuję zrobić serową pizzę.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłą wodę, cukier, mleko w proszku i drożdże. Pozostaw w cieple na 10 minut.

Dodaj przesianą mąkę, sól i lekko ubite jajko.

Posmaruj ręce masłem i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj górę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.

Zetrzyj cheddar na grubej tarce, pokrój mozzarellę w plasterki.

Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj. Smażyć 1,5-2 minuty na złoty kolor.

Wlej ciepłe mleko i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

Dodaj starty parmezan,gałkę muszkatołową i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i wyłącz po 1 minucie.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.

Za pomocą silikonowego pędzla obficie posmaruj puste miejsce sosem.

Ułóż równomiernie starty ser cheddar i krążki mozzarelli.

Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pokrój gotową pizzę i udekoruj gałązką bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy