Masz dość klasycznych przepisów? Spróbuj czegoś nowego! Miłośnikom kokosa oferuję tę opcję. Jeśli nie ma musu jabłkowego, zwiększ ilość mleka kokosowego. Możesz użyć dowolnej mąki: ryżu, pszenicy lub migdałów.
Składniki
- mąka - 400 g
- skrobia - 1 art.
- mus jabłkowy - 100 g
- mleko kokosowe - 120 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 350 ml
- cukier - 300 g
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- wiórki kokosowe - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Osobno wymieszaj mleko kokosowe, mus jabłkowy i lekko ubite jajko.
Połącz oba półfabrykaty i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 centymetrów. Za pomocą szklanek wyciśnij pączki.
Smaż pączki na rozgrzanym oleju do miękkości i połóż na ręczniku papierowym.
Wymieszaj wodę i cukier, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i wyjmij z pieca.
Za pomocą silikonowego pędzla nałóż lukier cukrowy na pączki. Posyp grubo wiórkami kokosowymi na wierzchu.