Przygotuj dziś słynne moskiewskie pączki! Do ciasta dodaję trochę cukru, a gotowe wypieki obficie posypuję cukrem pudrem. Pączki powietrzne są odpowiednie na każdym stole, dzieci i dorośli chętnie je jedzą!
Składniki
- mąka - 300 g
- mleko - 120 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 2 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- masło - 30 g
- Olej roślinny (do smażenia) – 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj schłodzone masło.
Lekko ubij jajko z cukrem.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj przesianą mąkę, sodę i cynamon.
Wlej mleko i zagnieść ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, za pomocą specjalnej formy wyciśnij pączki.
Smażyć półfabrykaty w rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy