desery 17.07.2023

Wegańskie pianki marshmallow

1 godz. 30 min.
4 porcje
Wegańskie ptasie mleczko
HelmutFigNewton, stock.adobe.com
0

Jednym z moich ulubionych przysmaków na herbatę są pianki. Ma wiele zalet-lekkość – łatwość przygotowania i nigdy nie chce się go dużo. Kolejnym plusem jest możliwość przygotowania wegańskich pianek, które nie są gorsze od zwykłego smaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp foremkę na pianki cukrem pudrem.

Ubij aquafabę kwasem cytrynowym na miękkie szczyty, około 7 minut.

Dodaj wanilię i ubijaj przez kolejne 4 minuty, aż uzyskasz jędrne szczyty.

Dodaj agar do wody, zagotuj i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj cukier i gotuj syrop przez kolejne 3 minuty.

Kontynuując ubijanie aquafaby, wlej gorący syrop cienkim strumieniem.

Ubij wszystko razem przez kolejne pół minuty.

Wlej masę do formy, posyp cukrem pudrem, pozostaw na godzinę,a następnie pokrój pianki.

Zwiń go w cukier puder.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy