Jednym z moich ulubionych przysmaków na herbatę są pianki. Ma wiele zalet-lekkość – łatwość przygotowania i nigdy nie chce się go dużo. Kolejnym plusem jest możliwość przygotowania wegańskich pianek, które nie są gorsze od zwykłego smaku.
Składniki
- cukier puder - 50 g
- aquafaba - 120 ml
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
- ekstrakt waniliowy - 1 art.
- agar-agar - 1 art.
- woda - 160 ml
- cukier - 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posyp foremkę na pianki cukrem pudrem.
Ubij aquafabę kwasem cytrynowym na miękkie szczyty, około 7 minut.
Dodaj wanilię i ubijaj przez kolejne 4 minuty, aż uzyskasz jędrne szczyty.
Dodaj agar do wody, zagotuj i gotuj przez 3 minuty.
Dodaj cukier i gotuj syrop przez kolejne 3 minuty.
Kontynuując ubijanie aquafaby, wlej gorący syrop cienkim strumieniem.
Ubij wszystko razem przez kolejne pół minuty.
Wlej masę do formy, posyp cukrem pudrem, pozostaw na godzinę,a następnie pokrój pianki.
Zwiń go w cukier puder.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy