desery 08.02.2022

ciasto marchewkowe z orzechami i polewą twarogową

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą twarogową
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Ten przepis wymaga bardzo słodkich i soczystych marchewek. To od niej bardziej zależy smak ciasta. Oczywiście, jeśli to konieczne, możesz dodać więcej cukru, ale to wcale nie będzie to samo. Mówię Ci, jak robię ciasto marchewkowe.

Składniki

do ciast:
do glazury:
  • masło - 180 g
  • cukier puder - 450 G
  • twaróg (pogrubiony) – 250 G

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Lekko ubij jajka z cukrem i solą.

Dodaj proszek do pieczenia, cynamon, masło i przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.

Dodaj marchewki i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności od średnicy formy może być potrzebny mniej lub więcej czasu.

Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj.

Przetrzyj twaróg przez sito i wymieszaj z cukrem pudrem.

Dodaj miękkie masło i dobrze ubij mikserem.

Posmaruj schłodzone ciasto polewą twarogową i posyp posiekanymi orzechami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy