Ten przepis wymaga bardzo słodkich i soczystych marchewek. To od niej bardziej zależy smak ciasta. Oczywiście, jeśli to konieczne, możesz dodać więcej cukru, ale to wcale nie będzie to samo. Mówię Ci, jak robię ciasto marchewkowe.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- marchew (soczysty) – 350 g
- cukier - 300 g
- mąka - 400 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- sól - na czubku noża
- orzechy włoskie - 100 g
- masło - 180 g
- cukier puder - 450 G
- twaróg (pogrubiony) – 250 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj proszek do pieczenia, cynamon, masło i przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj marchewki i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności od średnicy formy może być potrzebny mniej lub więcej czasu.
Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj.
Przetrzyj twaróg przez sito i wymieszaj z cukrem pudrem.
Dodaj miękkie masło i dobrze ubij mikserem.
Posmaruj schłodzone ciasto polewą twarogową i posyp posiekanymi orzechami.