Małe ciasto Bento jest dobre, ponieważ jest zaprojektowane dosłownie raz lub dwa razy. Więc nie ma już problemu, ale co potem zrobić z pozostałymi kawałkami. Oczywiście zużywa mniej produktów, a także jest łatwiejszy do dekoracji. Do smaku ciasto Bento może być absolutnie dowolne. Na przykład z bananem.
Składniki
- mąka - 60 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 70 g
- masło - 30 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 g
- kakao - 10 g
- syrop cukrowy - 200 ml
- śmietana (33%) – 200 ml
- biała czekolada - 100 g
- banany - 2 kawałki
- śmietana (33%) – 15 ml
- biała czekolada - 15 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem mikserem, aż masa się potroi.
Dodaj przesiane suche składniki i dokładnie wymieszaj ciasto.
Dodaj stopione masło i ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz biszkopt w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozwól mu ostygnąć i pokrój na trzy części.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubij śmietanę, aż będzie puszysta mikserem.
Wymieszaj z czekoladą i ponownie ubij.
Namocz ciasta w syropie. Posmaruj kremem, ułóż plasterki bananów i złóż ciasto Bento.
Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną.
Rozpuść czekoladę na lukier w łaźni wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Polej ciasto Bento lukrem i udekoruj do smaku.