desery 22.01.2022

Lawendowe pianki na agar-agar

40 min
14 porcji
Lawendowe ptasie mleczko na agarze
chamillew, stock.adobe.com
0

Wyobraź sobie delikatne pianki o lekkim zapachu lawendy! Możesz sam przygotować niezwykły deser. Jako zagęszczacz polecam stosowanie agaru-agaru. Optymalne wskaźniki siły żelu wahają się od 700 do 1000.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej suchą lawendę wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 10 godzin.

Odcedź lawendową wodę przez sito.

Wymieszaj agar-agar i wodę lawendową.

Dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu.

Równolegle do tego ubij schłodzone białka z musem jabłkowym mikserem.

Bez przerywania pracy miksera wlej gorący syrop cienkim strumieniem. Staraj się nie uderzać w trzepaczkę. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego, dostosowując nasycenie kolorów.

Przenieś masę do worka do szprycowania i umieść pianki na przygotowanej powierzchni.

Pozostaw pianki w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. W tym czasie ustabilizuje się i trochę wyschnie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy