Wyobraź sobie delikatne pianki o lekkim zapachu lawendy! Możesz sam przygotować niezwykły deser. Jako zagęszczacz polecam stosowanie agaru-agaru. Optymalne wskaźniki siły żelu wahają się od 700 do 1000.
Składniki
- mus jabłkowy (słodki) – 250 g
- białka jaj (schłodzone) – 2 kawałki
- cukier - 1 szklanka
- agar-agar - 8 g
- barwnik spożywczy (fioletowy) – kilka kropli
- Lawenda (sucha) – 2 art.
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej suchą lawendę wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 10 godzin.
Odcedź lawendową wodę przez sito.
Wymieszaj agar-agar i wodę lawendową.
Dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu.
Równolegle do tego ubij schłodzone białka z musem jabłkowym mikserem.
Bez przerywania pracy miksera wlej gorący syrop cienkim strumieniem. Staraj się nie uderzać w trzepaczkę. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego, dostosowując nasycenie kolorów.
Przenieś masę do worka do szprycowania i umieść pianki na przygotowanej powierzchni.
Pozostaw pianki w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. W tym czasie ustabilizuje się i trochę wyschnie.