Jeśli zamrozisz jagody, możesz użyć tego przepisu o każdej porze roku. Pianki z derenia są piękne, smaczne i przewiewne. Deser ma subtelny jagodowy smak i subtelne nuty cierpkości.
Składniki
- mus jabłkowy - 250 g
- Dereń - 400 g
- agar-agar - 18 g
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier - 700 g
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Dereń na patelni, dodaj 100 ml wody i gotuj przez 20 minut.
Przetrzyj miękkie jagody przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z musem jabłkowym, białkami jaj i 200 g cukru. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 5-7 minut.
W małej kadzi połącz gorącą wodę, agar-agar i pozostały cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Wymieszaj syrop z białkiem i puree owocowym. Ubijaj mikserem elektrycznym przez 1-2 minuty.
Za pomocą strzykawki do ciasta i specjalnej dyszy umieść pianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Oddziel gotowe pianki z derenia od papieru i połącz parami.